Sushi Go!

“Sushi Go!” (Phil Walker Harding – Devir) és un joc de cartes de tipus familiar en el que els jugadors han de combinar les cartes per tal d’aconseguir els més suculents tastets de shushi. El joc ha estat guardonat fa uns dies pel premi Ibertoy, una fira per a professionals del sector del joc i la joguina.

Nigiri, maki, gyoza, sashimi o el temible wazabi són alguns de les delícies que podrem endur-nos (imaginàriament, no sigueu golafres) a la boca.

Com funciona Sushi Go!

Es reparteixen un nombre de cartes a cada jugador, diferent depenent de la quantitat de jugadors. La mecànica del joc consisteix en escollir una de les cartes a la mà per tal de jugar-la en el torn i passar la resta al jugador situat a l’esquerra. Aquest procés es va repetint fins que totes les cartes que hi en joc durant la ronda han estat jugades. Ah!… que et sona?… bé, no en va dins del cercle de juganers s’anomena com el “7 Wonders de sushi”, joc amb el qual comparteix la mecànica de canvi de cartes.

Cada tipus de sushi permetrà als jugadors guanyar punts de manera diferent.:

Maki: hi ha cartes d’1, 2 o 3 makis. Al final de la ronda, el jugador que acumuli més punts de maki s’anotarà 6 punts. El segon, 3 punts.

Sashimi: per cada tres cartes de sashimi que acumulis, anotaràs 10 punts. Això és una bona quantitat de punts, així que, alerta si el teu veí es queda amb sashimi, perquè és possible que l’hagis de controlar si no vols veure com es dispara de punts!

Tempura: cada dues cartes de tempura donen 5 punts. No és tant potent com el sashimi, ja que necessitaràs quatre cartes per anotar 10 punts, per tres que necessitava el sashimi. Però és més fàcil que el teu veí et deixi acumular les dues necessàries i puntuar almenys una vegada.

Gyoza: si el teu veí de la dreta està una mica despistat, l’opció gyoza és molt interessant. Cada carta que acumules dóna més punts en successió 1, 3, 6, 10, 15. Si et van arribant a la mà pots quedar ben ple.

Nigiri: n’hi ha de tres tipus. De truita dóna 1 punt. De salmó, 2. De calamar, 3 punts.

Wasabi: la famosíssima salsa picant per sí sola no dóna punts. Si la jugues, necessitaràs jugar un nigiri en una ronda posterior. El primer nigiri que baixis s’associa al wasabi i multiplica els seus punts per 3. Efectivament, un wasabi combinat amb un nigiri de calamar és una meravella.

A més, hi ha dues cartes que no atorguen punts a la ronda:

Els bastonets: és una carta que et permet quedar-te amb dues cartes que et vinguin posteriorment. Si t’arriba en els primers torns, és una bona opció. Quant més tard t’arriba, més inútil es torna. Molt millor menjar amb els dits, escolti!

Púding: les cartes de púding no es puntuen ronda a ronda. Només es tenen en compte al final de la partida, després de les tres rondes. El jugador que tingui més cartes de púding s’anota 6 punts. El que menys en tingui, se’n resta 6. Per tant… alerta amb tenir menys púding que la resta! Lluita no tant per a ser el que més en té, sinó per no ser el que menys en tingui.

sushigo

Els jugadors han de bregar amb el risc a l’hora de quedar-se amb una carta o altra. Una mica de memòria per a recordar quines cartes van passant per la teva mà, per a decidir si esperes aquella carta que has vist abans arribi a la teva mà o hi renuncies. Cal vigilar una mica què es queden els teus veïns per a no endur-te sorpreses desagradables.

Valoracions diverses

Les il·lustracions del joc, de Nan Rangsima, són austeres i gracioses. Personalment, m’agraden. Em semblen simpàtiques i acolorides. El joc està presentat amb una llauna molt mona.

El joc flueix, té una simplicitat que el fa ideal per a un moment relaxat, on ve de gust una partida lleugera. Perfecte per a jugar amb aquells amics o familiars que s’han deixat caure per casa a gorrejar les postres o el cafè. O amb els nebots, o els amics dels teus fills. Un joc per a tots els públics que acostuma a deixar un bon gust de boca.

Aquesta ressenya és una traducció d’un article del blog de JugarXJugar. L’autor és l’Alfred García.