Jocs de taula a l’esplai i al cau

No cal que ara parli de les virtuts i possibilitats educatives del joc, tots les sabem i les practiquem setmana rere setmana. Avui el que vull és fixar-me en els jocs de taula editats, que tenen autors determinats i que no formen part d’aquells que fem a mà quan volem treballar alguns aspectes concrets.

D’ençà de fa uns anys que s’han posat de moda els jocs de taula moderns. Si ja heu jugat al Catan, al Jungle Speed o al Dobble, vol dir que l’onada ja us ha enganxat. Si no sabeu de què us parlo, correu! Doneu veus, i trobeu algú que us ensenyi aquests jocs amb urgència! Tindreu unes quantes hores de diversió assegurades.

De jocs de taula, actualment n’hi ha de molts tipus: de cartes com el Dixit, el Gobb’it o el Sushi Go; de daus com el Piko Piko o el King of Tokyo; de tauler com l’Aventureros al tren o el Carcassonne; i molts altres formats ben originals i divertits.

Se m’ocorren molts motius pels quals val la pena estar ficat dins del món dels jocs de taula moderns. Aquí us en deixo uns quants apuntats.

  1. Estalviareu temps i treballs. Els jocs venen fets, no caldrà que els prepareu amb antelació. Sembla una bestiesa, però de vegades inventem la sopa d’all… i és una feinada!
  2. N’hi ha per a totes les ocasions: petits i portables per a les excursions, ràpids de jugar per a estones perdudes, o llargs i estratègics per a omplir dies de pluja, fàcils d’aprendre per als més petits, de negocació per als més sociables, cooperatius per a treballar en equip, basat en les emocions per a conèixer-nos millor…
  3. Aprendreu dinàmiques noves, originals i molt variades. Conèixer moltes dinàmiques de joc us ajudaran a l’hora de fer els vostres propis jocs. Com diuen els escriptors: “com més llegeixo menys copio”. La creativitat consisteix a connectar idees. Com més idees coneguem, més creatius serem.
  4. Són molt divertits. Això no és una cosa menor! El director de cinema Willy Wilder deia “Tinc 10 manaments. Els nou primers diuen: no has d’avorrir!”. Divertir-se a l’esplai és essencial i jugar és la millor medecina contra l’avorriment.

Estic convençut que trobareu molts més motius per a fer presents els jocs als centres. Salut i jocs!

 

*Aquest article ha estat publicat a la revista Estris número 208 de juny de 2016.