Fila, Filo: a la teranyina

Aquesta ressenya és una traducció d’un article del blog de JugarXJugar. L’autor és l’Alfred García.

“Fila, Filo” és la nova proposta infantil que arriba de la mà de Devir. El seu autor és el sempre sorprenent Roberto Fraga, artífex d’un dels jocs més esbojarrats com és “La dansa de l’ou”, publicat per Haba.

A Roberto Fraga li agrada innovar en les seves propostes, incorporant elements poc freqüents en els jocs de taula. Com si fos un Mac Giver lúdic, arreplega a les seves mans uns quants elements que semblen inconnexos i a la seva ment salta un resort capaç d’organitzar-los en un tot amb sentit. Unes politges, uns imants, un tauler en tres dimensions, unes formiguetes magnètiques, i zas!… “Fila, filo”.

Al “Fila, Filo” els jugadors han de dur les seves formigues per un caminet aparentment tranquil. Però damunt els seus caps hi ha unes aranyes juganeres disposades passar-s’ho d’allò més bé. Els jugadors, mitjançant unes tirades de daus, podrem fer que es mogui alguna de les nostres formigues o bé controlar les aranyes per a intentar capturar una formiga despistada d’un altre jugador.

El jugador de torn llança els tres daus:

  • El dau verd ens indica si controlarem una formiga (si surt la cara formiga), les aranyes (si surt la cara aranya) o una combinació de moviment de la soca amb formiga o aranya (si surt la cara fulla).

 

DadosFilaFilo

  • El dau marró ens indica el nombre de punts que podrem avançar una formiga si ens ha sortit l’opció de moure una formiga. No té secret. Si et toca controlar una formiga, gasta els punts del dau en una de les teves formigues, per tal de córrer el més ràpidament possible cap a la casella final. Si caus en una casella ocupada per una formiga, situa la formiga a sobre, i si alguna de les de sota es mou en el seu torn, et duran amb elles! (és que les formigues són molt fortes).
  • El dau blanc ens indica el nombre de punts que podem desplaçar les aranyes situades sobre el tauler superior, per a fer que l’aranya suspesa en l’aire canviï de posició. Quan has de moure les aranyes has d’anar gastant els punts d’un en un, movent una de les dues aranyes a punt vermell adjacent. Els moviemnts poden repartir-se entre les dues aranyes.

El moviment de les aranyes es basa en un sistema de politges, de manera que, quan ens movem, alguna de les dues aranyes que hi ha sobre el taulell superior, les politges fan que l’aranya suspesa sota el tauler (aquesta és la famosa Filo) pugi o baixi sobre el tauler inferior. Si queda situada sobre una de les formigues del camí, el magnetisme dels imants fan la resta. La formiga és capturada i hem de tornar-la al principi del camí.

FilaFilo2

La part més embolicada del joc és quan el dau verd apareix sota la fulla.

Al camí hi ha una peça que simula una soca d’arbre. Està buida, així que en un moment donat, pot servir de protecció per a les formigues… o de trampa mortal! Quan la cara del dau Fulla ha sortit, hem de prendre una decisió: volem moure una formiga o preferim controlar les aranyes? Segons la nostra elecció, aplicarem el dau marró o el blanc tal com hem vist abans. Però a més, haurem de fer ús de la soca de l’arbre. Abans o després de moure la formiga o les aranyes, hem de desplaçar la soca a una altra casella del camí. Si en alguna casella hi ha una o dues formigues, la soca s’ha de traslladar cap a una casella ocupada i tapar les formigues que hi hagi. D’aquesta manera queden protegides de l’atac de la Filo, però, per altra banda, no poden avançar fins que quedin al descobert. Ser sota la soca, doncs, té cosa bona i cosa dolenta.

El fet que els desplaçament pugui fer-se abans o després del moviment de la formiga o les aranyes fa que aquest moviment tingui certa estratègia. Per exemple, pots moure una formiga a una zona a prop de les aranyes i a continuació tapar-la i protegir-la. Amb una mica de sort, en un altre torn podràs fer el moviment invers: és a dir, moure la soca i a continuació córrer amb la formiga que estava protegida.

El tauler inferior, que mostra el camí pel qual es desplacen les formigues, és reversible, de tal manera que hi ha una versió amb menys caselles per a partides curtes, i un altre camí més llarg per a amants del risc aràcnid.

“Fila, Filo” ens ha enamorat. És una proposta molt original en la qual els adults també gaudirem, capturats a la teranyina.