Dobble

Edita: Asmodee

Un dels jocs més exitosos dels darrers temps és el Dobble. És un joc d’observació i rapidesa que s’aprèn en menys d’un minut i té una durada d’uns cinc minuts per partida. Les causes de l’èxit? Mai es poden saber del cert, però diria que és la seva originalitat, i la seva flexibilitat, que permet jugar de dues a vuit persones i de cinc maneres diferents.

Els elements del joc són 55 cartes rodones, que porten dibuixats 8 figures cadascuna. La base del joc consisteix a ser el més ràpid en trobar la figura que es troba repetida en dues cartes. Amb aquesta premisa, es pot jugar de cinc maneres diferents. La més senzilla consisteix a donar a cada jugador una carta, i deixar la resta en una pila cara amunt. Quan es dóna inici al joc, tots els jugadors hauran de mirar de trobar la figura repetida entre la pròpia carta, i la primera que es troba a dalt de tot de la pila. Quan un jugador la troba, diu el nom de la figura (tortuga! Senyal! Llapis!…), i ràpidament, agafa la carta de damunt la pila i la posa damunt la seva carta. A partir d’aquí, ell ha de jugar amb la nova carta de la seva mà, i la nova que apareix a la pila. La resta de jugador hauran de jugar amb la nova carta de la pila. Se segueix així fins que la pila s’acaba. Guanya qui aconsegueixi més cartes.

Una variant d’aquesta manera de jugar és la que es fa justament a l’inrevés: es reparteixen totes les cartes entre els jugadors, a parts iguals, i se’n deixa una al mig, cara amunt. En aquesta modalitat, els jugadors hauran d’anar deixant la primera carta de la pròpia pila damunt de la carta central, quan trobin la figura repetida. El primer que es quedi sense cartes a la mà, guanya.

La patata calenta és la modalitat de joc que trobo més divertida: cadascú té una carta a la mà, i es tracta de desfer-se’n tant ràpid com sigui possible, com si cremés. Com? Doncs posant-la damunt de la carta d’un altre jugador, un cop se n’ha trobat la figura repetida. A mesura que els jugadors es desfan de la seva carta, van quedant menys jugadors, fins que, finalment, només en queda un. El que es quedarà totes les cartes de la ronda. Es van fent rondes fins que s’acabin els cartes i perdrà el que més cartes tingui.

El joc funciona magníficament a partir de 6 anys, amb adults, i, sobretot, barrejant grans i petits (una de les claus del seu èxit). A més, hi ha la versió Dobble Kids, per a canalla a partir de 4 anys.dobble kids

En definitiva, un senzill gran joc, apte per a totes les edats, que triomfa allà on va.